Luni-Vineri 08:00-20:00 Parteneri:
Telefon: 0256 489 789; Contact

Despre bolile de sezon: gripa, bronsita si pneumonia.

Despre bolile de sezon: gripa, bronsita si pneumonia.

Cauzele favorizante ale bolilor respiratorii sunt factorii care determina reactii congestive ale mucoasei nazale, faringelui, traheei si bronhiilor, alveolelor si pleurei. Aproape orice “raceala” incepe cu o rinita (reprezentand  inflamatia si secretia nazala abundenta), la care poate fi asociata si o reactie a faringelui (rino-faringita- manifestata prin dureri in gat). O data cu inflamarea mucoasei nasului, faringeului si traheii adesea, se poate congestiona si laringele, ducand la laringite, caracterizate prin tuse seaca si disfonie (raguseala).

Substantele care exercita o iritatie mecanica (praf, fum, scame, ciment, fumul de tigara) sau chimica (gaze toxice, vapori iritanti) asupra mucoaselor respiratorii, favorizeaza deasemenea aparitia infectiilor respiratorii.

Factori predispozanti: –  Defectele de anatomie nazala (deviatiile de sept, hipertrofii de cornet);

  • Focarele infectioase cronice ale cailor respiratorii superioare (infectii dentare, sinuzite, faringite, amigdalite) care pot sa provoace si sa intretina inflamatii ale traheii, bronhiilor si alveolelor pulmonare prin infectarea din aproape in aproape sau la distanat (pe cale aerogena sau limfatica);
  • Anumite stari care scad rezistenta organismului: subalimentatia, surmenajul, tuberculoza, diabetul, fumatul, bolile cornice de inima, bolile cornice de rinichi si alergiile;
  • Consumarea lichidelor foarte reci, respiratul pe gura cand est frig, imbracamintea necorespunzatoare in sezoanele reci.

Guturaiul este o boala frecvent intalnita, cu un caracter sezonier (primavara si toamna), favorizata de stari de oboseala, subalimentatie, respirarea unei atmosfere viciate (gaze toxice, fum de tigara). Debutul este caracterizat de ostructie nazala, cu senzatie de usturime atat la nivelul nasului cat si al gatului, salve de stranut, insotite de secretie nazala abundenta (initial apoasa, care ulterior poate deveni purulenta si care dispare in aproximativ o saptamana), cefalee, frisoane, subfebrilitate, scaderea poftei de mancare.

Tratamentul – general consta in administrarea de antitermice si vitamine.

  • local consta in instilarea de substante decongestionante si dezinfectante nazale. Substantele vasoconstrictoare ca rinofugul sau bixtonimul se recomanda pentru o perioada scurta de timp (datorita dependentei). In perioada initiala a rinitei acute se pot administra antihistaminice,cu actiune favorabila.

Gripa –este o boala infectioasa determinata de virusul gripal, ce se manifesta prin febra inalta cu debut brusc (cu o durata de 4-5 zile), cefalee, dureri musculare si catar respirator. Gripa este cea mai importanta dintre virozele respiratorii, atat prin contagiozitate, cat si prin gravitatea imbolnavirilor. Tratamentul consta in administrarea de antitermice, decongestionante nazale, tablete de faringosept, paracetamol,, antitusive, expectorante, antinevralgice. Daca simptomatologia nu cedeaza in cateva zile, se recomanda consult medical, datorita riscului aparitiilor complicatiilor (in cazurile necomplicate antibioterapia este contraindicata). Se recomanda evitarea contactului cu persoane bolnave, evitarea aglomeratiilor, a expunerii la frig; vaccinarea antigripala (inainte de sezonul epidemic).

Raceala-denumita impropiu, are urmatoarea simptomatologie: disfagie, cefalee, obstructie nazala sau rinoree, stranut, respiratie dificila pe  nas si uneori febra. Raceala se poate complica sau asocia uneori cu o infectie bacteriana a faringelui sau a sinusurilor, instalandu-se uneori febra ridicata, tuse productive, alterarea starii generale. In cazurile necomplicate tratamentul este simptomatic: repaus la pat, antitermice, antinevralgice, aport crescut de lichide, vitamina C. antibioticele nu sunt necesare, intrucat ele nu distrug virusurile,, ele fiind utile doar in cazul aparitiilor complicatiilor bacteriene.

Bronsita acuta – simptomatologia cuprinde tuse cu sau fara expectoratie de sputa, dureri orofaringiene, congestie nazala, febra joasa, dureri musculare. Bronsita acuta apare frecvent in cursul infevctiilor virale cum ar fi raceala comuna sau gripa. Tratamentul primar este simptomatic: antiinflamatore non-steroidiene (pentru tratarea febrei si durerilor orofaringiene), decongestionante nazale, expectorante, antitusive. Administrarea de antibiotice este in general contraindicata pentru a nu spori si mai mult dezvoltarea de tulpini bacteriene rezistente la antibiotic. In cazul pacientilor cu imunitate deprimata sau cu boli asociate sunt indicate antibioticele din clasa macrolidelor sau tetraciclinelor in cure scurte de 5-7 zile (numai in urma recomandarilor de catre medic).

Pneumonia bacteriana– pneumonia este infectia parenchimului pulmonar si bronhiolelor terminale, spatiile aeriene incluse in acinul pulmonar si interstitiul pulmonar. Pneumoniile determinate de bacterii se manifesta in general acut, cu febra, frisoane,  tuse seaca sau cu expectoratie muco-purulenta, stare generala alterata, dispnee, durere toracica (apare la un numar mic de pacienti, fiind sub forma de “junhi toracic”).

Tratamentul nemedicamentos consta in regim la pat-pe toata perioada febrila, cu incurajarea schimbarii frecvente a pozitiei corpului, pentru a facilita respiratia si expectorarea sputei; consumarea lichidelor (peste 1.5 l/zi); regim alimentar restrans al primelor doua zile de pneumonie (sucuri, compoturi, ceaiuri, fructe), cu suplinirea treptata cu alimente bogate in vitamine si limitarea condimentelor si a produselor iritante; interzicerea fumatului si a bauturilor alcoolice.

Tratamentul medicamentos consta in administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene, mucolitice si bronhodilatatoare, antitusive sau expectorante, antibioterapie-doar in urma recomandarilor medicale de specialitate.